Sve više procesora sve manje PCa

Tržište personalnih računara u Srbiji pokazuje dvocifren pad u prvom tromesečju ove godine. Ne može se govoriti o krizi domaćeg PC tržišta jer se ono još uvek nije razvilo u punoj meri, ali da postoji krizu u razvoju – postoji. Potencijal srpskog PC tržišta treba sagledavati prema standardima zapadnoevopskih zemalja, gde se, od zemlje do zemlje, godišnje isporučuje između 100 i 150 personalnih računara na 1.000 stanovnika. Domaće tržište je zastalo na manje od 50 PC-a i trenutno nazaduje.

Nazadovanje ili prestrojavanje tržišta

Isporuke personalnih računara u prvom kvartalu iznosile su 72.958 mašina, što predstavlja pad od 17,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Deveti kvartal u nizu PC isporuke beleže pad, skoro svi segmenti PC tržišta su smanjeni. Veliki uticaj na ovakav trend imaju brzo rastuće isporuke tablet i SMART uređaja, gde je važna uloga mobilnih operatera koji pomeraju fokus sa notebook na tablet uređaje. Dodatno, najavljeno povećanje stope PDV-a sa 8 na 20 procenata, za početak ove godine, dovelo je do značajne kupovine računara pre poskupljenja, tako da je u poslednjem tromesečju prošle godine prodato rekordnih 60 hiljada prenosnika. Ovaj pozitivan rekord plaća se sadašnjim smanjenim isporukama.

Veliki dvocifren pad PC tržišta u prva tri meseca ove godine je u najvećoj meri posledica smanjenih isporuka notebook računara, prodato je 37.236 notebook računara i zabeležen je pad od 18,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ako je pad isporuka prenosivih računara u Srbiji tek povremen, on je kod desktopa stalan, jer je već 22 kvartala zaredom prisutan izrazit pad isporuka lokalno asembliranih PC-a. U ovom tradicionalno značajnom segmentu domaćeg tržišta registovana je kvartalna prodaja manja za 10 procenata.

Prethodnu sumornu sliku pojačavaju: manje isporuke servera i netbook kategorija koja je u međuvremenu isčezla kao samostalna. Jedini tračak svetlosti su isporuke 6.154 desktop računara internacionalnih proizvođača kojih je za stotinak više nego godinu dana ranije.

Među vodećim PC proizvođačima u prvom tromesečju ove godine nema novih igrača, ali je došlo do pomeranja poretka. HP je zadržao lidersku poziciju, povećao je isporuke i tržišni udeo. Acer koji je takođe ojačao tržišnu poziciju probio se na drugo mesto. Asus je pao na treće mesto usled smanjenih isporuka mobilnim operaterima i gubitkom jednog distributera u odnosu na prethodnu godinu. Stvorena je velika konkurencija za četvrtu poziciju na koju pretenduju: Dell, Lenovo i Toshiba.

Trendovi do kraja godine

Tablet „groznica“ će svakako uticati na dalje smanjene domaće PC prodaje, kao što je to učinila na zrelim tržištima zapadne Evrope, a prvo popuštanje ovog uticaja može da se očekuje za godinu ili dve, kada tablet isporuke budu značajno premašile notebook. Do kraja godine se očekuje da će mobilni operateri napraviti prevagu na tržištu u korist tablet uređaja, jer je sve izglednije da će kroz vezane paketa sa svojim Internet uslugama, umesto godišnje kvote od 20.000 laptopova, ponuditi iste ili veće količine ultratableta. Varijante novih ultratablet uređaja, kao što su dva u jedan, hibridni modeli i Windows 8 tableti biće uvedeni u toku godine, a zbog svoje relativno visoke prodajne cene biće uključeni u naredne analize PC isporuka kao ravnopravna PC kategorija. Za segmente ultramobilnih uređaja (ultrabook i ultratablet) vezana su velika očekivanja i oporavak PC tržišta u narednoj godini.

Očekivano je da tržište lokalno asembliranih računara bude manje i da će se stablilizovati na godišnjem nivou nižem od 100.000 jedinica. Potencijalno, veliki udarac tržištu lokalno asembliranih računara preti od primene zakonske regulative u vezi sertifikacije koja je usklađena sa EU regulativom. Nova regulativa stupa na snagu 01.07.2014. Formalno, nijedna firma u Srbiji trenutno ne ispunjava zahteve za bavljenje PC montažom, a vremena za delovanje je sve manje.

Ovu godinu će obeležiti pojačane promene na srpskom PC tržištu i to kroz: promene specifikacije uređaja i nove tržišne segmentacije; promene kanala distribucije, što će biti direktno vezano za promenu poretka na sceni među glavnim igračima.


Milovan Matijević, IT analitičar 

Tekst je objavljen u časopisu “PC PRESS” broj 210, maj 2014