Kuda i kako da vodite vaš ERP posao u narednim godinama?

​Koliko puta ste se zapitali kako najlakše da pronađete nove kupce, među hiljadama domaćih firmi koja nemaju ERP rešenja? A zašto ga nemaju? Da li je u pitanju samo kriza potražnje? Zato vam nudimo tri studije o poslovnim softverskim rešenjima, koje pružaju sveobuhvatni pregled domaće ERP scene...


Poruči izveštaje

SITO-07 – Srpski IT osmatrač 2007, deo: 1/3 i 2/3

Ukupna vrednost srpskog IT tržišta u 2007. godini dostigla je skoro 460 miliona evra, čime je ostvaren visoki rast od 37% u odnosu na prethodnu godinu. IT oprema još uvek dominira sa učešćem od skoro 69% ukupnog tržišta. IT usluge čine nešto više od 20% ukupnog tržišta, dok paketni softver drži preostalih 11%.

Najveći podstrek velikim ulaganjima u opremu, naročito u segmentu kućnih korisnika i malih preduzeća, predstavljalo je smanjenje stope PDV-a sa 18% na 8% sredinom 2007. godine. Ta odluka dala je zaista izvrsne rezultate: država se odrekla dela novca, prodavci računara radili su gotovo bez zarade, banke su odobravale povoljne kredite – i građani su se „upecali“ na ponude kojima se nije moglo odoleti. Prodaja PC računara ujedno je i najveći pojedinačni segment IT tržišta po vrednosti, jer predstavlja 42% njegove ukupne vrednosti, a čine ga lokalni asembling sa 25%, prenosivi računari zauzimaju oko 12%, a preostalih 5% stoni računari internacionalnih proizvođača.

Makroekonomska stabilnost i značajan rast domaćeg bruto proizvoda i u 2007. godini doprineli su poboljšanju prilika i u segmentu poslovnih kupaca, ali je politička nestabilnost u prvoj polovini godine hladila veća ulaganja. U 2007. godini smanjene su direktne strane investicije, a rastom industrijske proizvodnje od približno 4% srpska industrija dostigla je tek 50% nivoa iz 1990. godine. Posledica takvih kretanja je odricanje od velikih infrastrukturnih informatičkih projekata, a oni bi prirodno trebalo da podstaknu rast čitavog IT tržišta. Tako se rast srpskog informatičkog tržišta u 2007. godini zasnivao u većoj meri na ulaganjima individualnih kupaca nego na investicionim budžetima poslovnog sektora.

Nekoliko industrijskih grana (vertikalnih tržišta) uveliko je preusmerilo svoja IT ulaganja sa izgradnje infrastrukture na poslovne procese. Najbolji primeri su u bankarskom sektoru, telekomunikacijama i trgovini. Lokalna IT uslužna preduzeća koja su bila u stanju da izvedu ova složenija i specifičnija rešenja bila su za to i nagrađena lepim poslovnim rezultatima u 2007. godini. Najveća srpska uslužna preduzeća su: „Saga“„Informatika“ i „Spinnaker“, a iz regiona su to „S&T Serbia“„Pexim“ i „Siemens IT Solutions“, odnosno njihove firme u Srbiji.

Sve vodeće internacionalne informatičke kompanije pojačale su u protekloj godini svoje neposredno prisustvo na srpskom tržištu. Najveći promet, preko 50 miliona evra, ostvario je „HP“, a „Microsoft“ sve više ulaže u svoj razvojni centar u Beogradu, jedan od svega četiri izvan SAD. „IBM“„Fujitsu Siemens Computers“„Cisco“ i „Oracle“, čija su očekivanja od srpskog IT tržišta velika, započinju novi ciklus proširenja.

Srpsko IT tržište i dalje nudi ogromnu šansu i još veći rizik. U najkraćem, ključni pokretač IT ulaganja i za 2008. godinu ostaje ekonomski rast (BDP i industrijska proizvodnja treba da rastu stopama većim od 5%). Mirna i stabilna politička situacija, koja pogoduje privlačenju velikih investicija, dovešće do jačeg ekonomskog rasta. Međutim, kako bude popuštao svaki od predhodno navedenih elemenata očekivana IT ulaganja u 2008. godini će se smanjivati.

Izveštaj možete pogledati na sledećem linku:

POZOVITE ZA VIŠE DETALJA

Kuda i kako da vodite vaš integratorski posao u narednim godinama?

U privredi Srbije leži veliki potencijal za rast IT ulaganja, a da li vam je jasno ko i kada će ga realizovati? Naš doprinos da krenete u pravom smeru predstavlja rad na ovim analizama i verujemo da će doprineti vašem boljem razumevanju tržišta, konkurencije i kupaca. Detaljne informacije, analize i prognoze pomažu da se dobiju odgovori na ključna pitanja...


Poruči izveštaje