SITO-06 – Srpski IT osmatrač 2006

Ukupna vrednost srpskog IT tržišta je u 2006. godini dostigla 326 miliona €, čime je ostvaren rast od 20% u odnosu na prethodnu godinu. IT oprema još uvek dominira sa učešćem od 66% ukupnog tržišta. IT usluge su dostigle 21% ukupnog tržišta, dok paketni softver drži preostalih 13%.

Porast direktnih stranih ulaganja, kao i proces privatizacije u svojoj završnoj godini, doprineli su  povoljnijoj perspektivi nacionalne ekonomije i ujedno značajno podstakli nabavku računara u svim segmentima krajnjih korisnika. Dok je uvođenje PDV-a u januaru 2005. godine, imalo za posledicu smanjenje glavnih IT investicija, što je bila jedna od ključnih kočnica za 2005. godinu, u 2006. ovaj faktor je evoluirao u umereni pokretač IT tržišta. Naime, u prethodnoj godini, PDV je uticao na stvaranje jednakog ekonomskog okruženja za sve poreske obveznike, čime je doprineo značajnom smanjivanju sivog tržišta.

Uprkos značajnom rastu, srpsko IT tržište ostaje u velikoj meri nezasićeno i nudi veliki potencijal rasta na duži niz godina. Mnoge organizacije su i dalje u fazi razvoja i pokušavaju da izgrade osnovnu IT infrastrukturu. Ipak, u ovom trenutku veliki broj i kompanija i kućnih potrošača ne raspolaže dovoljnom količinom sredstava da bi mogli da investiraju u IT, što bi moglo da utiče na rast čitavog IT tržišta.

Kako je srpska ekonomija zasnovana na budžetu i državi kao glavnom poslodavcu, to budućnost srpskog IT tržišta u mnogome zavisi od vladine sposobnosti da državu učini najvećim investitorom. Ukoliko Nacionalni Investicioni Plan za 2007. (NIP), sa budžetom od $1.5 milijardi (uključujući više od $50 miliona investicija u IT infrastrukturu), bude zvanično odobren, IT kompanije mogu da očekuju velike isporuke vladinom sektoru. Sve ovo će biti veliki pokretač rasta celokupnog IT tržišta. Sa druge strane ako se u maju. 2007. ponove parlamentarni izbori ova godina će biti izgubljena za razvoj srpskog IT-a.

Srpsko IT tržište nalazi se na ogromnoj klackalici: sa jedne starne snažni pokretači ubrzavaju IT potrošnju, dok je sa druge strane sačekuju faktori kočenja.

Izveštaj možete pogledati na sledećem linku

POZOVITE ZA VIŠE DETALJA