Kuda i kako da vodite vaš ERP posao u narednim godinama?

​Koliko puta ste se zapitali kako najlakše da pronađete nove kupce, među hiljadama domaćih firmi koja nemaju ERP rešenja? A zašto ga nemaju? Da li je u pitanju samo kriza potražnje? Zato vam nudimo tri studije o poslovnim softverskim rešenjima, koje pružaju sveobuhvatni pregled domaće ERP scene...


Poruči izveštaje

Serveri i storidž sistemi 2008

Vrednost tržišta serverskih sistema u Srbiji premašila je 27 miliona evra u 2008. godini, što predstavlja povećanje od 11% u odnosu na 2007. Prodaja jeftinih „Intel“ baziranih servera (x86) zauzima nešto više od 70% ukupne vrednosti serverskog tržišta. Skoro četvrtina vrednosti serverskog tržišta dolazi od prodaje servera sa prosečnom prodajnom cenom između 10.000 i 100.000 evra (midrange), dok manje od 5% serverskog tržišta otpada na skupe (high-end) mašine.

Tržište „Intel“ baziranih servera (x86) u Srbiji povećalo se za oko 18% po isporukama i 11% po vrednosti u 2008. godini. Usporavanje rasta isporuka u prošloj godini je bilo uočljivo, jer je prosečan godišnji rast isporuka servera za period 2004-2008. iznosio preko 25%. Razlozi za ovo leže u odloženim serverskim nabavkama iz poslednjeg tromesečja usled finansijske krize. Sa druge strane, vitalnost serverskog tržišta je održalo nekoliko tenderskih nabavki velikih državnih preduzeća.

Problem u budućem praćenju serverskog tržišta Srbije može da predstavlja sve češća pojava direktne nabavke servera od strane krajnjih korisnika – velikih sistema. „Sito“ procenjuje da su samo banke u Srbiji direktno od svojih inostranih centrala dobile nekoliko stotina novih servera u 2008. godini, koji nisu obuhvaćeni ovom analizom.

„HP“ je ostao lider na tržištu x86 servera u Srbiji prošle godine zahvaljujući svojoj širokoj partnerskoj mreži, koja dobro pokriva sve segmente tržišta. „HP“ serveri se jedini prodaju u značajnijoj količini kroz distributerske kanale, dok se svi ostali proizvođači dominantno oslanjaju na partnerske kanale i tenderske poslove. Pored toga, „HP“ je povećao i svoju prosečnu prodajnu cenu, jer su skuplji „HP“ blejd serveri na tržištu sve bolje prihvaćeni.

Potencijal budućeg rasta serverskog tržišta u Srbiji je ogroman. Iako su mogućnosti nabavke u padu i poslovni ambijent u 2009. godini u velikoj meri zabrinjava, očekuje se dalji rast i isporuke i prosečne prodajne cene, zbog pomeranja težišta serverskih isporuka na mašine sa četiri procesora, koje su činile manje od 10% svih servera isporučenih u 2008. godini.

Kuda i kako da vodite vaš integratorski posao u narednim godinama?

U privredi Srbije leži veliki potencijal za rast IT ulaganja, a da li vam je jasno ko i kada će ga realizovati? Naš doprinos da krenete u pravom smeru predstavlja rad na ovim analizama i verujemo da će doprineti vašem boljem razumevanju tržišta, konkurencije i kupaca. Detaljne informacije, analize i prognoze pomažu da se dobiju odgovori na ključna pitanja...


Poruči izveštaje