Rast IT tržišta u Srbiji 2022 i izazovi koji ga prate 2023

Domaće IT tržište približilo se vrednosti od 900 miliona evra u 2022. godini, što predstavlja visok nominalni godišnji rast od skoro 20%. Samo dva velika državna posla su odgovorna za polovinu rasta tržišta u prošloj godini, a bilo bi mnogo bolje da rast dolazi od brojnih manjih projekata digitalizacije privrede i društva. Analizirajući rast, postavlja se pitanje da li postoji stvarni rast u odnosu na dvocifrenu inflaciju. Ali da ne idemo u detalje, s obzirom na složene globalne okolnosti, održavanje bilo kakvog rasta domaćeg informatičkog tržišta može se smatrati izuzetno pozitivnom pojavom.

Jačanje dolara u odnosu na evro u toku prošle godine direktno je uticalo na povećanje cena informatičke opreme na domaćem tržištu. Istovremeno, rastu i cene domaćih informatičkih usluga kako bi se uskladile sa još uvek 50% višim cenama iste stručnosti/ekspertize na evropskom tržištu. Šta nas čeka u 2023. godini? Dvocifrena inflacija će svakako i ove godine dodatno podstaći rast cena na IT tržištu. Tržište će rasti zbog porasta cena, pri čemu se očekuje da će fizički obim posla (isporučena IT oprema i usluge) ostati isti ili čak blago opasti tokom godine. Čak i u slučaju mogućeg pogoršanja poslovnog ambijenta u 2023. godini, IT tržište Srbije će nastaviti da raste i može da premaši vrednosti od milijardu evra. Postavlja se pitanje zašto zaostaje za oko 8 puta u odnosu na Evropsku uniju (Srbija ima IT ulaganja niža od 150 evra po glavi stanovnika). Skoro sva preduzeća i budžetske organizacije u Srbiji koriste računare i IT rešenja. Međutim, procenat zaposlenih koji svakodnevno koristi informacione tehnologije je znatno niži u poređenju sa zemljama Evropske unije. Takođe, naši računari i rešenja su niže specifikacije, samim tim i jeftiniji, ujedno u proseku su stariji od onih koji se koriste u EU. Period zamene IT opreme u Srbiji je duži od 7 godina. Ovo nije ništa novo, već široko rasprostranjen domaći princip štednje: “krpi se staro sve dok mu se duša ne izvadi”.

Ključ zdravog rasta IT tržišta u Srbiji bi moglo da bude, pre svega, unapređenje IT obrazovanja na svim nivoima radi stvaranje kvalifikovane radne snage za sve delatnosti. Nedostaju poreske olakšice i podsticaji za ulaganja privrede u IT rešenja, kao i za jačanje domaćeg IT sektor koji radi za domaće tržište.
Veliki državni projekti u digitalizaciji društva bi trebalo da su zamajac napretka IT tržišta, ali to je kompleksna tema, sama za sebe, i o tome nekom drugom prilikom.