Rast IT tržišta i uloga sistem integratora u Srbiji 2023

Rast IT tržišta u Srbiji: Procena je da će domaće IT tržište dostići vrednost od oko 950 miliona evra u 2023. godini, što predstavlja godišnji rast veći od 9 odsto. Analizirajući rast, postavlja se pitanje da li postoji stvarni rast u odnosu na dvocifrenu inflaciju.

Sektor sa najvećim obimom posla i prihodima su i dalje sistem integratori. U nastavku je nekoliko zapažanja vezanih za sistem integratorski posao:

  • IT sektor u Srbiji je u konstantnom rastu, što stvara brojne poslovne prilike za sistem integratore.
  • Sistem integratori igraju ključnu ulogu u povezivanju IT sistema i infrastrukture u zemlji. Postoje brojne i različite specijalizacije sistema integratora u Srbiji.
  • Lokalni sistem integratori često imaju prednost u odnosu na internacionalnu konkurenciju u boljem poznavanju domaćeg tržišta, jezika i kulture, što im omogućava bolje razumevanje potreba klijenata. Iz godine u godinu se gubi ta prednost.
  • Sistem integratori u Srbiji suočava se sa izazovima kao što su nedostatak stručnjaka, konkurencija stranih kompanija na tržištu IT kadrova i tehnološki dug (ili kaskanje u razvoju).
  • Stvoren je jaz između Beograda, sa jedne strane i ostatka Srbije sa druge. Razvoj IT sektora i ravnomerni regionalni razvoj zahtevaju dugoročne strategije, saradnju svih aktera i podršku od strane vlade.