Kuda i kako da vodite vaš ERP posao u narednim godinama?

​Koliko puta ste se zapitali kako najlakše da pronađete nove kupce, među hiljadama domaćih firmi koja nemaju ERP rešenja? A zašto ga nemaju? Da li je u pitanju samo kriza potražnje? Zato vam nudimo tri studije o poslovnim softverskim rešenjima, koje pružaju sveobuhvatni pregled domaće ERP scene...


Poruči izveštaje

PC isporuke u 2012.

U 2012. godini, u Srbiji je isporučeno 381.137 personalnih računara, što je za 7,7% manje u odnosu na prethodnu godinu.

Notebook računari sa 182.376 prodatih jedinica drže 47,9% ukupnog PC tržišta. Slede desktop računari sa 174.482 prodatih jedinica i 45,8% tržišta. Isporučeno je 21.144 netbook računara (5,5% tržišta). x86 serveri sa 3.135 jedinica drže oko 0,8% tržišnog učešća.

Slika 1    PC isporuke u 2012. prema vrsti računara

Asus se po prvi put probio na poziciju broj jedan, dok je HP posle dugo vremena pao na poziciju broj dva. Međutim, po isporučenoj vrednosti HP je isperd Asusa, zahvaljujući visokoj ceni x86 servera.

Pet vodećih lokalnih asemblera računara isporučilo je ukupno 71,2% svuh „žutih“ računara, dok preostalih 28,8% drži oko 150 manjih lokalnih asemblera. Na tržištu desktop brend računara vodeće tri pozicije drže HP, Lenovo i Fujitsu.

Na tržištu notebook računara, Asus je na prvom mestu, HP je drugi, dok se na trećem mesto probio Lenovo.


Milovan Matijević milovan@mineco.rs  (Direktor kompanije Mineco, koja prati tržišna i tehnoloških kretanja u IT sektoru.)

Prikazani podaci su izvod iz standardnih SITO analiza za 2012.

Kuda i kako da vodite vaš integratorski posao u narednim godinama?

U privredi Srbije leži veliki potencijal za rast IT ulaganja, a da li vam je jasno ko i kada će ga realizovati? Naš doprinos da krenete u pravom smeru predstavlja rad na ovim analizama i verujemo da će doprineti vašem boljem razumevanju tržišta, konkurencije i kupaca. Detaljne informacije, analize i prognoze pomažu da se dobiju odgovori na ključna pitanja...


Poruči izveštaje