Izvoz IT usluga u 2021. i trendovi 2022.

Prema podacima Narodne banke Srbije za 2021. godinu, izvoz kompjuterskih usluga iznosio je 1,73 milijardi evra, što je godišnje povećanje od 30 odsto. Uvoz je rastao značajno sporije (7,5% na godišnjem nivou) i zadržao se ispod 450 miliona evra. Ostvaren spoljnotrgovinski pozitivan saldo kompjuterskih usluga od 1,28 milijardi evra predstavlja ogroman korak napred za srpsku ekonomiju.

Kompjuterske usluge se na globalnom nivou koriste kao indikator za međunarodno poređenje država i nivoa njihovog tehnološkog razvoja. Domaće tržište IT usluga (u Srbiji) raste godišnjom stopom nešto višom od 10%, sa druge strane izvoz kompjuterskih usluga raste 30% na godišnjem nivou. Na ovaj način se popravlja slika o Srbiji od zemlje sa jeftinom radnom snagom ka zemlji sa kvalitetnim ljudskim kapitalom. Snažan rast srpskog izvoza kompjuterskih usluga u 2021. godini podjednako su gurali rast cena i povećani obim posla.

Udeo Srbije u izvozu IT usluga se danas procenjuje na oko 0,4% globalnog izvoza i ima prostora za dalji rast. Jak je trend daljeg rasta globalne tražnje, rastu cene IT usluga, za sada usporava jedino rast zapošljavanja domaćih IT stručnjaka kojih je nedovoljno u odnosu na potražnju IT izvoznika. Čak i preteća globalna politička i ekonomska kriza kao da pogoduju IT poslovima u tranziciji prema novim tehnologijama bez kojih se nijedna velika kriza nije završavala. Niko od velikih igrača ne želi da se vrati na staro.

 

*Autor je analitičar IKT tržišta i direktor konsultantske kompanije Mineco-Computers