ERP – poslovna softverska rešenja, 2007

Vrednost srpskog ERP tržišta je skoro duplirana u poslednje četiri godine, tako da je za 2007. godinu iznosilo 22,5 miliona evra. Sačinjavale su ga u najvećoj meri korisničke licence sa 11,5 millona evra, slede uvođenje i prilagođavanje ERP rešenja zahtevima korisnika sa oko 7,4 miliona evra, dok je preostalih oko 3,6 miliona evra ostvareno od ERP aplikacija posebno razvijenih prema zahtevima korisnika.

Na tržištu ERP licenci apsolutno dominiraju internacionalni igrači, kao što su „SAP“, „Oracle“ i „Microsoft“. Njihovo tržišno učešće iz godine u godinu se povećava – ono je 2005. godine iznosilo oko jedne trećine, a u 2007. je dostiglo dve trećine svih ERP licenci. Nekoliko vodećih lokalnih softverskih preduzeća sa svojim ERP licencama takode beleže rast, ali sa znatno nižom stopom od internacionalnih. Najpoznatija domaća preduzeća koja razvijaju ERP rešenja su: „M&I Systems“, „AB Soft“, „IIB“, „Digit“ i „Saga Infotech“. l Glavni izvor prihoda na tržištu ERP licenci su osnovni moduli za upravljanje resursima: finansijska aplikacija, kadrovi i plate, osnovna sredstva i robno-materijalno knjigovodstvo. Na ove module otpada skoro 70 odsto vrednosti poslovnih informacionih sistema. Slede moduli za praćenje proizvodnje i moduli nabavke, dok preostale funkcionalnosti kao što su CRM i BI (poslovno izveštavanje) i pored velike stope rasta u prošloj godini zajedno ostvaruju tek nešto više od pet procenata ukupnih ERP ulaganja.

U 2007. godini „Oracle“ je bio vodeća RDBMS platforma za ERP sisteme. Drugi najpopularniji je bio „Microsoft SQL“, dok su se u znatno manjoj meri kao platforme pojavljivali: „Informix“, „IBM DB2“ i ostali. Prema operativnom okruženju na kome su instalirana ERP rešenja, „Windows“ sistemi i dalje drže lidersku poziciju, sledi „Unix“ kao drugo najpopularnije okruženje.

Najveći naručioci ERP sistema u Srbiji i dalje dolaze iz prerađivačke industrije, sledi trgovina na veliko i malo. U periodu privatizacije i povećanih direktnih stranih investicija mnoga internacionalna preduzeća su započela svoje poslovanje u Srbiji. Velike svetske kompanije imaju potrebu za jedinstvenim ERP sistemom, kako u svojim centralama, tako i u poslovnicama širom sveta, postižući na taj način uniformnost izveštavanja i standardizaciju poslovnih procesa. Tragajući za ovim mogućnostima, listom se odlučuju za ERP rešenja inostranih globalnih vendora.

Glavni pokretač masovne implementacije ERP-a u Srbiji je još uvek nezasićeno tržište. Tek negde oko 800 preduzeća ima uveden informacioni sistem. Mnoga od njih se spremaju za zamenu, a procenjuje se da u kratkom periodu poslovne potrebe može da ima još oko 1.000 preduzeća u Srbiji. Ukoliko računamo i na “mali” ERP, onda je baza mnogo šira i iznosi bar 10.000 potencijalnih preduzeća, što predstavlja tek oko 10 odsto svih preduzeća koja su predala finansijske izveštaje u 2007. godini. Zbog svega navedenog godišnji rast ERP tržišta manji od 30 procenata doživeli bismo kao neuspeh.

Zaustavljanje privrednog oporavka, investicija i stvaranje ekonomske nestabilnosti trenutno će se odraziti na ulaganja preduzeća u ERP rešenja. Tako će se napraviti brana prema ERP ulaganjima koja će stvarati potencijalnu energiju, a posle uklanjanja prepreka “brana će popustiti” i srpsko ERP tržište će ponovo biti “hit”, sa velikom stopom rasta na maloj osnovici.