Ekstremistan na PC tržištu

Umesto komentara vezano za najavljeno povećanje PDV-a

Citat…
„S vremena na vreme, u ponašanje PC tržišta se umešaju izbori – redovni i vanredni. Dosadašnje iskustvo pokazuje da izborna godina pokreće potrošački karakter PC nabavki (od strane domaćinstava), dok investicione IT nabavke preduzeća tavore.

Da Država Srbija nije ozbiljno shvatila strateške mogućnosti koje donose IT ulaganja pokazuje ponašanje četiri predhodne Vlade koje su se baš potrudile da na srpskoj PC sceni ne bude monotonije. Dinamikom dve, dve ipo godine aktuelne su PDV promene koje stvaraju snažne turbulencije na IT tržištu,  koje čine prognoze nerešivim „sudokuom“ i prava su glavolomka za analitičare.

Danas (17.12.2010), saznajemo da je Vlada Srbije propisala povećanje PDV-a za računare sa sadašnjih 8 na 18%. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo se protivilo ovoj meri, ali je Ministarstvo finansija zauzelo stav da je to zbog usklađivanja sa EU gde ne postoji niža PDV stopa za računare, kao i zbog dodatnog prihoda u budžet. O udarcu koje će takva mera naneti ionako krizom uzdrmanom računarskom tržištu očito nije bilo reči. Ovo je poslednja u nizu „uzimala-davala“ mera koja se odnosi na računare, podsetimo se predhodne tri odluke: 01.01.2003 ukinut je porez na promet računarima – pojeftinjenje 20%; 01.01.2005 uveden je PDV na računare –  poskupljenje 18%; 01.07.2007. smanjena stopa PDV-a sa 18% na 8% – pojeftinjenje 10%.

18% ni od čega je ništa

Razmotrimo još jednom motive Ministarstva finansija za povećanje PDV-a i efekte koje će proizvesti: (1) Usklađivanja sa EU gde ne postoji niža PDV stopa za računare. Daleko su evropski standardi, najkraće, kada u prošlogodišnjim statističkim podacima poredimo Holandiju i Srbiju, IT tržište Holandije iznosi preko 18 ipo milijardi evra, dok srpsko sa 424 miliona nije dostiglo ni onih „ipo“ holandskih. Slika srpskog IT-a je slika celog društva. (2) Obezbeđivanje budžetskih prihoda. Nije nam poznato koliki se prihod tačno očekuje od računara, ali Ministarstvo procenjuje da u paketu sa južnim voćem i hotelskim uslugama može da računa na 1,5 milijardi dinara. Pretpostavimo da prihod od računara čini trećinu, tj. 5 miliona evra. Ova dopuna srpskog budžeta (oko 9 milijardi evra) potrošiće se za 4 sata i 52 minuta. Budimo realni, to je ništa u odnosu na 365 dana.

Koliko je sve ovo realno i koliko ima smisla baviti se detaljima neka bude predmet posebne analize. Ovde zabrinjava grub odnos, koji se ponavlja, prema jednom važnom sektoru kao što je informatički. Kakva su nam ranija iskustva? Uvođenje PDV-a početkom 2005. godine delovalo je izrazito nepovoljno na prodaju računarske opreme, što je imalo za posledicu da su srpske IT kompanije te godine pretrpele velike gubitke od kojih se mnoge nisu oporavile. Sa oslabljenim finansijskim kapacitetima, srpskim IT preduzećima zapretila je konkurencija u vidu agresivnog dolaska internacionalnih i regionalnih IT kompanija. Od tada srpska IT preduzeća imaju sve slabiju poziciju na domaćem tržištu. Vlada Srbije je ipak morala mnogo više da uradi na zaštiti domaće IT industrije prilikom uvođenja PDV-a.“ – Milovan Matijević (17.12.2010)
Citat završen.

————————–

Izgleda da i ova Vlada pretura po „Recycle Bin“ i poseže za istim merama kao i prethodne. Gornji tekst posle skoro tri godine ponovo postaje aktuelan, ali velika je verovatnoća da ovaj put povećanje stope PDV-a za računare bude usvojeno. Ova mera će po SITO proceni predstavljati negativan EKSTREMISTAN (pojava ekstremnog uticaja, koja menja poredak na sceni) posle koga 20% preduzeća iz sektora isporuke i instalacije računarske opreme neće biti aktivna u narednih godinu dana. Glavni uzrok leži u anomaliji prodaje unapred, u Q4-2013,  umesto u Q1-2014. godine, što će ostaviti mnoge firme bez prihoda, a niska IT sezona će se produžiti na skoro 10 meseci u 2014. godini.

Kakvo je vaše mišljenje na ovu temu? Da li smatrate da se treba boriti protiv ove Vladine mere? Ukoliko je odgovor pozitivan predložite način?