Distributeri – trgovina na veliko u Srbiji, 2011

U periodu 2005-2011 sa domaće distributerske IT scene silazila je bar po jedna velika firma godišnje. Ekonomska kriza u Srbiji, koja je pojačana od 2008. godine, samo je ubrzala promenu poretka, a najnoviji negativni IT trendovi nagoveštavaju izlazak još nekoliko „viđenijih“ iz ovog posla.

Slika 1   Vodeći distributeriu 2011. i rang po pojedinim poslovnim pokazateljima*

*(ova lista nije potpuna)

Distributerskim poslom u Srbiji bave se lokalna preduzeća i strani regionalni distributeri. Veliki internacionalni igrači još uvek nisu prisutni. Nekadašnju apsolutnu dominaciju lokalnih firmi u ukupnom prometu regionalni distributeri značajno su smanjili. Bez agresivnog marketinškog pristupa, koristeći snagu sopstvenog kapitala, regionalne kompanije zauzimaju prostor koje im lokalne oslobađaju. U međuvremenu, dva regionalna IT distributera su započela operacije na srpskom tržištu (Avtera i HRP).

Zašto nisu došli veliki internacionalni distributeri? Srpsko IT tržiše, koje je u petogodišnjoj stagnaciji na niskom nivou, više ne nudi rast distributerskog prometa kao što je to bilo pre nekoliko godina. Na sceni je uglanom iscrpljivanje postojećih distributera, tako da za internacionalne distributere u takvom ambijentu nema privlačne sile.

Problematična je i regionalna poslovna perspektiva za srpske distributere na tržištu većem od 10 miliona ljudi. Ova šansa nije najbolje iskorišćena u ranijem periodu, a sada se ne koristi kao posledica slabe finansijske snage i velike nesigurnosti poslovanja. Distributeri su svoju snagu iscrpli na domaćem terenu: na nezdravim prodajnim kanalima i na otpisivanju nenaplativih potraživanja…


Prikazana analiza predstavlja izvod iz studije „Informatička industrija Srbije 2011“ koju je pripremila analitička firma „Mineco“. Od 2007. godine, ovo je četvrta detaljna godišnja analiza IT industrije, pri čemu je iz godine u godinu povećavan nivo detaljnosti i kvaliteta.

Milovan Matijević – IT analitičar