Kuda i kako da vodite vaš integratorski posao u narednim godinama?

U privredi Srbije leži veliki potencijal za rast IT ulaganja, a da li vam je jasno ko i kada će ga realizovati? Naš doprinos da krenete u pravom smeru predstavlja rad na ovim analizama i verujemo da će doprineti vašem boljem razumevanju tržišta, konkurencije i kupaca. Detaljne informacije, analize i prognoze pomažu da se dobiju odgovori na ključna pitanja...


Poruči izveštaje

AKCIJA: Kuda i kako ide integratorski posao?

 • Upravo su kompletirane godišnje SITO analize namenjene sistem integratorima. Učinite vaš posao uspešnijim. Iskoristite akcijske cene i kupite najnovije SITO analize!
 •  Akcijska cena je 1.800 evra za četiri izveštaja, plaćanje od 150 evra mesečno!
 •  Odobren je popust 40% i napravljeno je dodatno sažimanje i prilagođavanje ovih izveštaja prema najboljim potrebama sistem integratora. U galeriji u nastavku prikazana je akcijska ponuda koja važi do kraja decembra.

Piše: Milovan Matijević*

Najvažniji poslovni pokazatelji velikih sistem integratora u Srbiji su ispod proseka domaćeg IT sektora za 2016. Integratori beleže stagnaciju po dobiti, kapitalu, broju zaposlenih i dodatoj vrednosti, a rast prihoda je jedina svetla tačka koja se desila prošle godine zahvaljujući vrlo velikim tenderskim nabavkama u par slučajeva.

Sa druge strane, na globalnom tržištu vidljiv je tehnološki napredak i očekuju se značajna ulaganja u informatičku infrastrukturu i nove IT servise, pa tako i kod nas, ali sve evidentniji zastoj u broju zaposlenih preti da uspori razvoj domaćih sistem integratora. Ovaj sektor zahteva velika ulaganja u ljude, zahteva brojne IT ekspertize i sticanje novih, što je veliki izazov u uslovima kada vam posao stagnira.

Zato vam nudimo nekoliko SITO studija, koje pružaju sveobuhvatni pregled domaće IT scene analizirajući sledeće oblasti:

 • IT tržište Srbije prilagođeno za sistem integratore (odgovara na pitanje šta se prodaje?) Više detalja na linku…
 • Serversko i storidž tržište Srbije. Više detalja na linku…
 • Tržište IT usluga u Srbiji. Više detalja na linku…
 • Sistem integratori, stanje i perspektive integratorskog posla (ko prodaje?). Više detalja na linku…
 • Tenderi i javne nabavke. Više detalja na linku…

U privredi Srbije leži veliki potencijal za rast IT ulaganja, a da li vam je jasno ko i kada će ga realizovati?

Naš doprinos da krenete u pravom smeru predstavlja rad na ovim analizama i verujemo da će doprineti vašem boljem razumevanju tržišta, konkurencije i kupaca. Detaljne informacije, analize i prognoze pomažu da se dobiju odgovori na sledeća ključna pitanja:

 • Koje su specifičnosti srpskog IT tržišta?
 • Koja je trenutna veličina i struktura IT tržišta i koliki je njegov potencijal u Srbiji?
 • Kolika su ulaganja u infrastrukturu i nove IT servise?
 • Ko su vodeći sistem integratori u Srbiji i kako se pozicioniraju?
 • Kako se pozicionirati da bi se iskoristio rast tržišta?
 • Kolike su trenutne IT investicije prema delatnosti i veličini kupaca u Srbiji?
 • Koje delatnosti i industrije ulažu u IT infrastrukturu i kako će budući modeli investiranja uticati na IT tržište?
 • Kako će politički, ekonomski, drušveni i tehnološki uslovi, specifični za Srbiju, uticati na IT tržište?

Oslonac na nezavisne analize ili na dobar osećaj

Na Zapadu su nezavisne analize osnova svih planova prodaje, dok se u Srbiji planeri uveliko oslanjaju na sopstvene podatke i osećaj. Srpske IT firme nemaju naviku da ugovaraju istraživanje tržišta informaciono komunikacionih tehnologija, što ne znači da indirektno ne troše značajna sredstva za potrebne podatke. Na primer, srednje i velike IT firme se uglavnom oslanjaju na interno dobijene rezultate, za šta efektivno angažuju više od 3 svoja zaposlena sa punim radnim vremenom. Dok oni tako rade tuđi posao, niko ne radi njihov osnovni, a to košta. Ovo je tradicionalni pristup, koji pokazuje svoju jaku ukorenjenost i pored toga što je skup i često subjektivan. Rešenje je u tome da bi dobar deo posla mogao da se prepusti specijalizovanim firmama za istraživanje IT tržišta, koje bi to uradile brže, bolje i jeftinije.

Učinite vaš posao uspešnijim/profitabilnijim.
Iskoristite akcijske cene i kupite najnovije SITO analize!

SITO SI Analize

Kuda i kako da vodite vaš integratorski posao u narednim godinama?

U privredi Srbije leži veliki potencijal za rast IT ulaganja, a da li vam je jasno ko i kada će ga realizovati? Naš doprinos da krenete u pravom smeru predstavlja rad na ovim analizama i verujemo da će doprineti vašem boljem razumevanju tržišta, konkurencije i kupaca. Detaljne informacije, analize i prognoze pomažu da se dobiju odgovori na ključna pitanja...


Poruči izveštaje