AKCIJA: Kuda i kako da vodite vaš ERP posao u 2018?

 • Upravo je završena peta po redu godišnja analiza ERP scene Srbije. Učinite vaš posao uspešnijim. Iskoristite akcijske cene i kupite najnovije SITO analize!
 • Akcijska cena je 1.200 evra za četiri izveštaja, plaćanje od 100 evra mesečno!
 • Odobren je popust 40% i napravljeno je dodatno sažimanje i prilagođavanje ovih izveštaja prema najboljim potrebama korisnika, tj. ERP specijalista. U galeriji u nastavku prikazana je akcijska ponuda koja važi do kraja decembra.

Piše: Milovan Matijević*

Koliko puta ste se zapitali kako najlakše da pronađete nove kupce, među hiljadama domaćih firmi koja nemaju ERP rešenja? A zašto ga nemaju? Da li je u pitanju samo kriza potražnje?
Zato vam nudimo tri studije o poslovnim softverskim rešenjima, koje pružaju sveobuhvatni pregled domaće ERP scene analizirajući sledeće oblasti:

 • Tržište poslovnog softvera ERP klase u Srbiji (odgovara na pitanje šta se prodaje?) Više detalja na linku…
 • ERP softverski specijalisti, stanje i perspektive (ko prodaje?) Više detalja na linku…
 • Preduzeća kao ERP korisnici, ERP reference u Srbiji (ko kupuje?) Više detalja na linku…

Dodatni četvrti izveštaj “IT tržište Srbije” pomoćiće vam da kompletirate sliku o domaćem IT tržištu u 2016-2017 i trendovima za 2018.

SITO izveštaji su, prevashodno, namenjeni ponuđačima poslovnih softverskih rešenja, kojih je u Srbiji preko stotinu – impozantna brojka. Sa druge strane, prodajna odeljenja u tim firmama su minimalistička, prodajom se ozbiljno bavi manje od 200 zaposlenih u svim firmama, u proseku manje od dva zaposlena po firmi. Evidentno, postoji i kriza ponude poslovnih softverskih rešenja, koju treba prevazići na optimalan način.

U privredi Srbije još uvek leži veliki potencijal za rast ERP ulaganja, a da li imate jasnu sliku ko i kada će ga realizovati?
Naš doprinos da krenete u pravom smeru predstavlja rad na ovim analizama i verujemo da će doprineti vašem boljem razumevanju tržišta, konkurencije i kupaca. Detaljne informacije, analize i prognoze pomažu da se dobiju odgovori na sledeća ključna pitanja:

 • Koje su specifičnosti srpskog ERP tržišta?
 • Koja je trenutna veličina ERP tržišta i koliki je njegov potencijal u Srbiji?
 • Kolika su trenutna ulaganja u ERP softver prema delatnosti i veličini kupaca u Srbiji?
 • Ko su vodeći dobavljači na ERP tržištu u Srbiji i kako su postavljeni za budući rast tržišta?
 • Šta karakteriše ERP instaliranu bazu prema delatnosti, veličini i lokaciji kupca u Srbiji?
 • Koje delatnosti i industrije ulažu u ERP rešenja, sličnosti i razlike sadašnja i buduća instalirana baza?
 • Kako će politički, ekonomski, drušveni i tehnološki uslovi, specifični za Srbiju, uticati na ERP tržište?

Oslonac na nezavisne analize ili na dobar osećaj

Na Zapadu su nezavisne analize osnova svih planova prodaje, dok se u Srbiji planeri uveliko oslanjaju na sopstvene podatke i osećaj. Srpske IT firme nemaju naviku da ugovaraju istraživanje tržišta informaciono komunikacionih tehnologija, što ne znači da indirektno ne troše značajna sredstva za potrebne podatke. Na primer, srednje i velike IT firme se uglavnom oslanjaju na interno dobijene rezultate, za šta efektivno angažuju više od 3 svoja zaposlena sa punim radnim vremenom. Dok oni tako rade tuđi posao, niko ne radi njihov osnovni, a to košta. Ovo je tradicionalni pristup, koji pokazuje svoju jaku ukorenjenost i pored toga što je skup i često subjektivan. Rešenje je u tome da bi dobar deo posla mogao da se prepusti specijalizovanim firmama za istraživanje IT tržišta, koje bi to uradile brže, bolje i jeftinije.

Učinite vaš posao uspešnijim/profitabilnijim.
Iskoristite akcijske cene i kupite najnovije SITO analize!

SITO ERP Analize